Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών - Ντετέκτιβ Γεωργαντίδης - Αθήνα

Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών Γεωργαντίδη

Ένδοσχολική βία

Ενδοσχολική βία, σχεδιασμός προστασίας


Η ενδοσχολική βία έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος και στη χώρα μας. Ως ενδοσχολική βία ορίζεται η εσκεμμένη και απρόκλητη βίαιη συμπεριφορά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο και είναι ένα φαινόμενο που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ενδοσχολική βία, σχεδιασμός προστασίας 


Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο όρος «σχολικός εκφοβισμός» εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 στη Σκανδιναβία από τον Νορβηγό Dan Olweus. Βέβαια, ο ίδιος ο Olweus χρησιμοποίησε τον όρο «mobbing» ή «mobbnning» από τον αγγλικό όρο «mob», που σημαίνει όχλος, συμμορία. Στα ελληνικά ο όρος «εκφοβισμός» ανταποκρίνεται περισσότερο στους όρους «bullying» ή «peer victimization», που εμφανίστηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία. Βέβαια, ενδεχομένως μια διαφορετική απόδοση του όρου στα ελληνικά θα μπορούσε να είναι «σχολικός τραμπουκισμός», που ανταποκρίνεται περισσότερο στην έννοια του αγγλικού όρου «bullying».


O όρος «bullying» τελικά θα πρέπει να αποδοθεί ως «συστηματική επιθετική προσβολή», καθώς μ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται με σαφήνεια “ο συστηματικός χαρακτήρας και η σκοπιμότητα της συμπεριφοράς του θύτη, όπως και η επιλογή συγκεκριμένων κατηγοριών παιδιών ως μόνιμων στόχων … που μπορεί να σχετίζονται με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, παθολογικές καταστάσεις, ή με τη δυναμική των συγκρούσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεών τους”.


Ο σχολικός εκφοβισμός περιλαμβάνει πράξεις παρενόχλησης ή και εκφοβισμού, αφορά σε συγκεκριμένα είδη επιθέσεων, περιλαμβάνει σωματικές, λεκτικές ή ψυχολογικές απειλές και έχει ως σκοπό να βλάψει ή να διαταράξει.


Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού, αρχικά νιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά - θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι.


Αν όμως οι γονείς εντοπίσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, κρίνεται αναγκαίο να προσεγγίσουν το παιδί και να αντιδράσουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να αισθανθεί ότι έχει στήριγμα τους γονείς του.


Το γραφείο μας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, με τη διακριτική συλλογή μαρτυριών και υλικού και να προστατέψει το παιδί, αποτρέποντας τη δραστηριότητα του θύτη ή και ακόμα με αυτά τα στοιχεία να συμβάλλει στην τιμωρία του.

Share by: